Hidrolik Silindirler

Hidrolik Silindir Nedir?

Hidrolik enerji silindir yardımıyla doğrusal harekete (mekanik enerjiye) dönüştürülür. Doğrusal hareket yardımıyla büyük güçlerin itilmesi veya çekilmesi için Hidrolik Silindirler kullanılır.

Hidrolik Silindir Çeşitleri Nelerdir?

TEK ETKİLİ SİLİNDİRLER

Hidrolik akışkanın pistona tek yönden etki ettirildiği silindir türüdür. Pistonun geri konumuna gelişi dış kuvvetlerle (yay, ağırlık vb.) sağlanır.

ÇİFT ETKİLİ SİLİNDİRLER     

Hidrolik akışkanın pistona çift yönden etki ettirildiği silindir çeşididir. Pistonun ileri ve geri hareketi basınçlı akışkan etkisi ile sağlanır. Uygulamalarda genellikle her iki yönde iş istendiği için, en sık kullanılan silindir çeşididir.

TELESKOBİK SİLİNDİRLER

Yüksek strok gereken yerlerde kullanılır. Fazla yer kaplamamaları en önemli tercih sebebidir. İç içe yerleştirilmiş farklı çaplı pistonlardan oluşur. Genelde tek etkili yapılır. İş makinalarında ve damperli araçlarda çok sık kullanılır.

YASTIKLI SİLİNDİRLER

Özellikle piston hızının 6m/dak’yı geçtiği durumlarda ve ağır cisimlerin hareket ettirilmesinde Piston strok sonlarında darbe oluşur. Bu darbeler devre elemanlarının çalışma ömürlerini azaltır. Yapılan işin düzenli olmamasına da yol açabilir. Bu nedenle darbe, hidrolik sistemlerde kesinlikle istenmeyen bir özelliktir. Böyle durumlarda kurs sonlarında piston hızını yavaşlatarak, darbeleri önleyen silindirler kullanılır. Bu tip silindirlere yastıklı silindir adı verilir. Yastıklama işlemi; yastıklama burcu ve ucu konik olan yastıklama muylusu ile sağlanır. Kurs sonunda akışkanın geçtiği kesit daraltılarak hızın azalması sağlanır. Yastıklı silindirler tek tarafı ya da çift tarafı yastıklı olabilir.

DÖNER SİLİNDİRLER

Açısal motor adı da verilen döner silindirler, 90,180,270,360 derecelik açısal dönme hareketlerinin elde edilmesinde kullanılır. Dişli ya da kanatlı tipleri vardır.

DİŞLİ TİP DÖNER SİLİNDİR

Piston koluna kramayer dişli açılmıştır. Pistonun ileri-geri hareketi sonucu, piston koluna açılmış kramayer dişli bir düz ya da helisel dişliyi döndürerek açısal hareketin oluşmasını sağlar.

KANATLI TİP DÖNER SİLİNDİR

Silindir içine gönderilen akışkan Kanada dönme hareketi yaptırır. Kanatın geri hareketi için diğer taraftan hidrolik akışkan tatbik edilir. Böylece açısal dönme hareketi elde edilir. Kanatlı tip döner silindirler yüksek dönme momentlerinde kullanılmaz.

Tandem Hidrolik Silindirler

Aynı piston çapı ve aynı sistem basıncında daha büyük kuvvetler elde etmemizi sağlar. Sağdaki silindirin mili soldaki silindirin pistonunu iterek daha fazla kuvvet elde dilmesini sağlar.

Hızlı İlerleme Silindirleri

Silindir yük altında değilken hızlı ilerler. Piston tarafının tamamı yerine daha küçük hacimli bir kısmı boşta iken ilerleme hareketini sağlar. Büyük kuvvetler gerektiğinde A2 deliğinden Akışkan girişi olur.

Hidrolik Silindirlerin Tasarımı

Temel olarak iki değişik tasarım şekli vardır;

Gerdirme cıvatalı tip silindirler

Yerden tasarruf sağlayan yekpare yapıya sahiptirler.

Yüksek Basınç gerektirmeyen uygulamalarda tercih edilir.

Gerdirme Cıvatalı Tip Hidrolik Silindir Kullanım Alanları

Takım Tezgâhları Endüstrisinde

Otomobil Endüstrisinde

Paketleme Makinelerinde

Montaj Bantlarında

Yük iletimi ve işleme istasyonlarında

Yüksek çalışma basınçlı yuvarlak tip hidrolik silindirler

Bu tip hidrolik silindirlerde silindir boğazı , silindir borusu ve silindir tabanı dişli bağlantıkaynak veya emniyet bilezikleri ile birbirlerine bağlanmışlardır.

Yüksek kuvvet ihtiyacının bulunduğu uygulamalarda tercih edilir.

Kullanım Alanları

Demir-çelik Endüstrisinde

Hadde tesisleri

Presler

İş makineleri

Hidrolik Silindirlerin Montaj Şekilleri

Boğazdan flanş Bağlantılı: Tercihen dikey montaj esas yükleme durumunda (çekme veya itme) flanştaki sabitleme vidalarının yüke maruz kalmaması gerekir. Bu nedenle şekilde verilen montaj türleri tercih edilmelidir.

Tabandan flanş Bağlantılı: Tercihen dikey montaj esas yükleme durumunda (itme veya basınç) flanştaki sabitleme cıvatalarının yüke maruz kalmaması gerekir. Bu nedenle şekilde verilen montaj türleri tercih edilmelidir.

Arkaya döner mafsal montajı: Bu tip montaj daha büyük eğilme uzunlukları nedeniyle daha küçük maksimum strok değeri sağlar. Yatay montajda yatak üzerine düşen yük dikkate alınmalıdır.

Silindir Başına döner mafsal montajı: daha kısa eğilme uzunlukları nedeniyle bu tip montaj daha uzun maksimum strok değerleri için kullanılabilir. Yatay montajda yatak üzerine düşen yük dikkate alınmalıdır.

Ayak montajı: Sabitleme cıvataları kesme yüklerine karşı korunmalıdır. Silindir kuvvetlerinin karşılanabilmesi için destekler koyulmalıdır.

Merkez döner mafsal montajı: Yatay montajında silindir ağırlık merkezindeki süspansiyon yatak üzerine iyi bir yükleme sağlar.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir